Poplart organiseert culturele werkplaatsen in het kader van het Werkmanjaar

In de laatste twee weekenden van augustus organiseert Poplart diverse werkplaatsen, die een link hebben met de Groninger kunstenaar H.N. Werkman of met de voorstelling ‘De Omslag’. Informatie over deze werkplaatsen vind je op deze pagina en ook kun je direct tickets aanschaffen. Dit verloopt via de website van De Oosterpoort/Stadsschouwburg Groningen.

Fotografiewerkplaats met Harry Cock

Data & Tickets (T)
Zaterdag 22 augustus, 11.00 - 14.00u (T)
Zondag 23 augustus, 11.00 - 14.00u
Het betreft een tweedaagse workshop

Locatie
De Oude School

Prijs
€ 30,- voor twee dagen, 2x lunch is inbegrepen.

Over de Werkplaats
Harry Cock, bekend als fotograaf voor onder meer de Volkskrant, verzorgt een fotowerkplaats voor de enthousiaste (amateur)fotograaf. Het oog voor de eenvoud staat hierbij centraal. Open staan voor de schoonheid van het gewone, het alledaagse, het onbeduidende en het meest voor de hand liggende. Het oprekken van het schoonheidsidee met als resultaat een verrijkte blik.

Aan de hand van een inleiding door Harry Cock over eigen en ander werk, gaan de deelnemers naar het in praktijk brengen van gedachten en ideeën in de directe omgeving van Thesinge, om daarna het gemaakte materiaal klaar te maken voor presentatie en evaluatie. 

Verhalenwerkplaats met Sanneke van Hassel

Data & Tickets (T)
Zaterdag 29 augustus, 13.30 - 17.00u (T)
Zondag 30 augustus, 11.00 - 14.00u
Het betreft een tweedaagse workshop

Locatie
Poplart theaterkubus
Molenweg 11
9797 PS Thesinge

Prijs
€ 30,- voor twee dagen, lunch en taart + thee is inbegrepen.

Over de Werkplaats
Sanneke van Hassel publiceerde sinds 2005 drie verhalenbundels (IJsregen, Witte vederen Ezels) en de roman Nest. Ze organiseert avonden rondom het korte verhaal en stelde met schrijfster Annelies Verbeke de bloemlezing Naar de stad samen, met ruim veertig verhalen uit de hele wereld. Voor het magazine van Het Financieele Dagbladschreef zij elke week een kort verhaal bij een foto. In september 2014 kwam er een boek uit van deze verhalen: Hier blijf ik. Van Hassel kreeg in 2008 de BNG Nieuwe Literatuurprijs voor haar eerste twee verhalenbundels, in 2013 ontving zij de Anna Blamanprijs.

In de werkplaats die zij verzorgt zal zij haar talent overbrengen op eenieder die haar workshop bijwoont. Aan de hand van foto’s van Harry Cock, die ook een werkplaats verzorgt, leer je een goed verhaal te schrijven. Voor de deelnemers worden thee en taart verzorgd.

Quiltwerkplaats met Rita Berghuis

Data & Tickets (T)
Zaterdag 29-08-2015, 10:00 - 13:00u (T)
Zaterdag 29-08-2015, 14:00 - 17:00u (T)
Zondag 30-08-2015, 14:00 - 17:00u (T)

Locatie
Trefpunt
Kerkstraat 5
9797 PD Thesinge

Prijs
€ 7,50.

Over de Werkplaats
Rita Berghuis is textielkunstenaar, gefascineerd door licht en kleur. Haar leven is een ontdekkingsreis op textielgebied: zo verandert zij graag de textuur van het oppervlak of experimenteert ze met het vervormen, snijden, scheuren, hergroeperen, borduren of versieren van stoffen. Geïnspireerd door cultuur, natuur en het leven van alledag vertelt haar werk over wat haar bezighoudt.

Samen met de deelnemers zal zij in haar werkplaats kussentjes ontwerpen, waarop de theaterbezoekers kunnen zitten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van diverse technieken. Uiteraard kun je het gemaakte kussentje na de laatste voorstelling mee naar huis nemen!

Soepwerkplaats met Michel Jansen

Data & Tickets
Deze workshops hebben reeds plaatsgevonden

Locatie
Trefpunt
Kerkstraat 5
9797 PD Thesinge

Over de Werkplaats
De Kleinstesoepfabriek ontwikkelt en produceert soepen. Volle, smakelijke en avontuurlijke soepen, geïnspireerd door verre landen en bereid volgens traditionele ambachtelijke productiemethodes. De Kleinstesoepfabriek biedt een culinaire wereldreis, af te leggen met de tong.

Samen met Kleinstesoepfabriek-oprichter Michel Jansen zul je een heerlijke soep gaan maken. Daarbij maak je gebruik van lokale en regionale ingrediënten die op dat moment verkrijgbaar zijn. Niet geheel toevallig eindigt de workshop rond etenstijd: precies op tijd om samen te kunnen genieten van de overheerlijke soep!

Grafiekwerkplaats met het Grafisch Centrum Groningen

Data & Tickets (T)
Za. 29-08-2015, 10:00 - 13:00u - kind. (7+) (T)
Za. 29-08-2015, 14:00 - 17:00u- volw. (T)
Zo. 30-08-2015, 10:00 - 13:00u - kind. (7+) (T)
Zo. 30-08-2015, 14.00 - 17:00u - volw. (T)

Locatie
De Oude School
Kapelstraat 11
9797 PJ Thesinge

Prijs
Kinderen: € 5,00
Volwassenen: € 7,50

Over de Werkplaats
Hendrik Nicolaas Werkman was, naast kunstenaar, ook drukker in Groningen. Hij gebruikte nogal wat opzienbarende technieken, mede daardoor werd zijn werk wereldberoemd. Het Grafisch Centrum Groningen gebruikt nog dagelijks technieken als zeefdruk, houtdruk, lithografie en etsen.

Onder leiding van kunstenaar Aldrik Salverda zul je ook met deze technieken aan de slag gaan. Er is een werkplaats voor volwassenen, maar ook ééntje speciaal voor kinderen en hun (groot)ouders.

Voetsporen: een lezing door Doeke Sijens

Data & Tickets (T) 
Maandag 14 september, 19.30u (T)

Locatie
Trefpunt
Kerkstraat 5
9797 PD Thesinge

Prijs
€ 4,-

Over de lezing
De kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman had een bijzondere band met zijn jongste dochter Fie. Zij volgde in zijn voetsporen en gebruikte de vrije expressie die hij  in zijn werk toepaste voor haar Kinderwerkplaats, die zij in 1953 oprichtte. Hier heeft zij generaties kinderen geleerd hun expressiviteit te uiten. Ook maakte ze zelf prachtige stofassemblages, die door de kunstkritiek zeer werden gewaardeerd.

Maar paradijselijk was de verhouding tussen vader en dochter beslist niet, meermalen voelde Fie zich door hem in de steek gelaten. Veel bleef tussen hen onbesproken, maar met behulp van de brieven van Werkman aan zijn vrienden schreef en de herinneringen die Fie zelf heeft schreven, kan het beeld van de zwijgzame vader en zijn getalenteerde dochter goed verteld  worden. Met deze lezing zal Doeke Sijens het boeiende leven van Fie Werkman (1915-2002) schetsen en haar daarbij uit de schaduw van haar beroemde vader halen.

Mogelijk gemaakt door: